_DHS1883-1

Drees Kroes benoemd tot erelid FC Twente

Drees Kroes (75), oprichter en algemeen projectleider van de stichting ‘FC Twente scoren in de wijk’, is vanavond benoemd tot erelid van FC Twente. Al vele jaren is hij als vrijwilliger de drijvende kracht achter de maatschappelijke tak van FC Twente. Dankzij Drees is ‘FC Twente, scoren in de wijk’ een begrip geworden. De stichting viert dit jaar haar 12,5 jarige jubileum.

Het was voor Drees zaterdag een grote verrassing. Ineens stond hij voor een zaal vol bekende gezichten. Ook zijn familie was van de partij. Normaal gesproken opereert Drees op de achtergrond en staat hij nooit in het middelpunt van de belangstelling, maar dit keer ontkwam hij er echt niet aan. Jan van Halst sprak lovende woorden.

Jan van Halst: “Het is volstrek uniek wat Drees hier heeft neergezet. Wat in 2005 begon met het adopteren van de wijk Berflo Es – de wijk grenzend aan het Trainingscentrum – is inmiddels uitgegroeid tot een maatschappelijk instituut in de regio met vele verschillende projecten. Drees heeft in Nederland echt pionierswerk verricht, want iedere voetbalclub in Nederland zet zich inmiddels maatschappelijk in. Drees is de man van de creatieve ideeën; een initiator, onorthodox, geen verkoper of een man die op de voorgrond treedt. Drees is gecommitteerd, heeft een sterke sociale betrokkenheid en geeft nooit op. Hij is geen bureaucraat, heeft niks met hiërarchie, maar heeft altijd een doordachte strategie. Voor je het weet, heeft hij weer iets geregeld. Drees heeft onlangs aangegeven het aan het einde van dit seizoen ‘rustiger’ aan te gaan doen. Ik ben benieuwd of hij dat kan, want volgens mij zit dat helemaal niet in zijn systeem. Hij is altijd bezig met nieuwe ideeën en projecten bij zijn club FC Twente. Als er iemand het erelidmaatschap verdient, dan is Drees dat.”

Boek ter ere van 12,5 Drees Kroes bij Scoren in de wijk

Het erelidmaatschap was niet het enige dat voor Drees als een verrassing kwam. Achter de schermen werkten schrijfster Feya Wouda, medewerker Willy Berends en oud maatschappelijk commissaris Joop de Winter aan een boek ter ere van 12,5 jaar Drees bij ‘Scoren in de wijk’. Een bijzonder naslagwerk dat Drees nieuwsgierig in ontvangst nam. Het boek – dat de titel “een club die verandert” draagt – geeft een mooi inkijkje in het karakter en de werkwijze van Drees enerzijds en de verschillende projecten anderzijds.

<< Download hier het boek >>

_DHS1949_DHS1954_DHS1989

Over Scoren in de wijk

Vele projecten die in het begin van ‘Scoren in de wijk’ in gang zijn gezet, lopen nog steeds: ‘Scoren door scholing’, een project in samenwerking met het ROC van Twente, maar ook de vele gezondheidsprojecten zijn nog steeds geliefd bij veel deelnemers. Zoals de voetbalcursus voor basisschoolleerlingen, ‘Scoren met gezondheid’ voor wijkbewoners en de FC Twente Cup voor jongeren. Daarnaast kent iedereen de theaterproducties met professionals en enthousiaste deelnemers uit de wijken, ‘De Schatkist’ (het mobiele museum van FC Twente, waarmee verzorgingshuizen in de regio worden bezocht), het voetbalkoor en meest recent is ‘Supporters van elkaar’, een project waarin bekende en minder bekende Tukkers mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, ondersteunen. Daarnaast komt ook de ‘Sutu’, de digitale voetbalmuur, uit de koker van Drees Kroes. Zie voor meer informatie www.scorenindewijk.nl

23-Scoren in de wijk