BE__3766

De Schatkist van FC Twente

Met een ‘mobiel museum’ in de vorm van een schatkist gaat FC Twente de verzorgingshuizen in om de meest kwetsbare groep ouderen te bereiken. Juist deze doelgroep, waarbij niet zelden sprake is van (lichte) vormen van dementie, heeft baat bij het triggeren van hun herinneringen. Voetbal in het algemeen en FC Twente in het bijzonder wordt als middel ingezet om dit te bewerkstelligen. In ongedwongen gesprekken, geleid door een groep enthousiaste vitale oudere vrijwilligers van FC Twente, worden de kwetsbare ouderen met behulp van de FC Twente-items uit de schatkist uitgedaagd om gezamenlijk herinneringen op te halen. 

Iedere bijeenkomst start met een korte film waarin de ouderen zien dat twee kinderen, Saskia en Siem, de schatkist vullen voor ‘opa en oma’. De kinderen komen in alle hoeken en gaten van het stadion en Trainingscentrum, ontmoeten clubcoryfeeën en vullen langzaam de schatkist met allerlei bijzondere FC Twente-items. Zoals het eerste FC Twente-shirt of een oude wedstrijdbal. Ook de keeperhandschoenen van Sander Boschker en de kampioensschaal gaan mee in de schatkist. Als de film ten einde is, komt de schatkist daadwerkelijk de ruimte in het verzorgingshuis binnen en vormen deze items het startpunt van een gezellige bijeenkomst vol herinneringen en mooie anekdotes.

Met dit experimentele project wordt getracht om kwetsbare ouderen, die in de verzorgingshuizen wonen of via dagbesteding de verzorgingshuizen bezoeken, meer bij hun maatschappelijke omgeving te betrekken. Daarnaast moeten de bijeenkomsten voor zowel de vitale oudere vrijwilligers als de kwetsbare ouderen leiden tot meer zingeving. “De Schatkist van FC Twente” is gestart als een samenwerking tussen Stichting FC Twente, scoren in de wijk en Carintreggeland en wordt nu als arrangement aangeboden.

Partners:            
Carintreggeland, De Posten & diverse zorginstellingen

Locatie:               
Regio Twente

Status:                
Lopend

Rol stichting:     
Initiërend en uitvoerend